Slechthorendheid en muziek

MusiciansHearing

Wij adviseren en ondersteunen musici met gehoorschade bij de problemen en uitdagingen waarmee zij dagelijks worden geconfronteerd bij het maken en beluisteren van muziek. Net als jij, spreken en verstaan wij de taal van muziek, en dat communiceert wel zo makkelijk!

Interesse? Stuur een bericht, maak een afspraak en kijk wat we voor jou kunnen betekenen!

"Mijn zoektocht is lang geweest! Ik vind het nu ideaal om voor al mijn audiologische zaken geholpen te worden door Jaap Peter Kronemeijer, een audioloog die ook geluidstechnicus en muzikant is. We spreken dezelfde taal in het definiëren van de problemen. Zijn ervaring in ons vakgebied wordt duidelijk weerspiegeld in zijn  werkmethode en interpretatie, én in de kwaliteit van het uiteindelijke resultaat."

Hoortoestellen

Terwijl klinische inspanningen zich vaak concentreren op het verstaan van spraak, wordt muziek nog wel eens over het hoofd gezien. En dat terwijl juist muziek voor veel mensen, en musici in het bijzonder, een onmisbaar onderdeel is van hun leven.

Hoortoestellen zijn primair ontworpen en geoptimaliseerd om spraak beter te verstaan. Het is dan ook niet vreemd dat musici vaak teleurgesteld zijn door de geluidskwaliteit van muziek.
Instellingen en technische eigenschappen van hoortoestellen kunnen misschien ideaal zijn voor spraak, voor muziek zijn ze dat meestal niet. De verschillen tussen spraak en muziek zijn gewoonweg te groot.

Het instellen en geschikt maken van hoortoestellen voor muziek vereist kennis van techniek, muziek en audiologie, ons specialisme!

Verschillen tussen spraak en muziek

Muziek verschilt in vele opzichten van spraak. De grotere dynamiek, de meer uitgesproken pieken en het belang van klankkleur, harmonie en melodie van muziek zijn slechts een aantal van de vele verschillen met spraak. Daar waar de variaties in spraak zeer beperkt zijn, is muziek minder voorspelbaar en meer divers dan spraak. Het spectrum van muziek lijkt de ene keer op spraak en dan weer op ruis. Kortom, muziek en spraak verschillen nogal.

MusiciansHearing

Bossa Novastraat 17 
1448 VN Purmerend 
T. +31 (0)6 14169598